Privacy Statement

Dear Menara Kuala Lumpur Customers,

Thank you for your continuous support. As you are aware, Personal Data Protection Act 2010 (PDPA) that was passed in 2010 came into force on 15 November 2013.  In our effort to ensure compliance to the said Act, we wish to draw your attention to Menara Kuala Lumpur’s Privacy Notice as follows:

What Personal Information Do We Collect?
If you choose to transact with Menara Kuala Lumpur i.e. for subscription of any product and/or services or use of Menara Kuala Lumpur‘s portal, you will be required to provide your personal information such as and may not be limited to name, identification, card member, mailing address, phone number(s), email address(es), contract preferences. Where you intend to use Menara Kuala Lumpur’s portal for purpose of making transactions involving online payments, your credit card information will also be collected for the purpose of processing your payments.

You will also be required to explicitly provide your consent to the provision of your personal information aforementioned in the form and manner as indicated in the registration process, failing which you will not be able to subscribe for the products and/or services or register for the use of our Portal.

 How We Use Your Personal Information.
Your personal information will be used or processed for the following purposes:-

  • Assessing your application or continued provisioning of the products and /or services (whichever is applicable);
  • Customizing advertisement and content on Menara Kuala Lumpur’s website (s) and the sites of Menara Kuala Lumpur;
  • Responding to your enquiries ;
  • Research purposes including historical and statistical purposes and analysis;
  • General operation  and maintenance of the products and/or services provided including audit and its related website (s)
  • Verification purposes;
  • Matching any data  held by Menara Kuala Lumpur relating to you from time to time;
  • Provide you with regular communication from Menara Kuala Lumpur relating to the products and/or services provided;
  • Investigation of complaints, suspected suspicious transactions and research for service or products improvement; and
  • in compliance with any regulatory, statutory or legal obligation.

By submitting your information to Menara Kuala Lumpur, you hereby consent and authorize Menara Kuala Lumpur to process and verify any information about you from any third party, especially credit bureau or references agencies, which TM may require in connection with your application for any of Menara Kuala Lumpur’s products and / or services and / or review of the existing account with Menara Kuala Lumpur. Such consent and authorization  will extend to any information obtained from any of the account (s) presently maintained for you, any new application for any form of services rendered or products provided by Menara Kuala Lumpur, such historical financial or credit records, data or information whether or not provided personally or by any other sources relating to you which was collected, received, captured, compiled , secured and/or obtained by Menara Kuala Lumpur thorough or by whatever means or methods or forms.

Disclosure of Your Personal Information
If you choose to register and transact with Menara Kuala Lumpur, your personal information may be shared where necessary and only on a need to know basis with other TM group or agencies so as to serve you in the most efficient and effective manner. An example might be in terms of resolving or addressing complaints that require escalation to other TM group or agencies. Menara Kuala Lumpur may disclose your personal information to the following parties for the purposes stated above:-

  • Menara Kuala Lumpur’s service providers or agents who are involved in providing the products and/or services;
  • Third parties (including those overseas) who provide data processing services;
  • Any credit reference agencies or in the event of default, any debt collection agencies;
  • Any person, who is under a duty of confidentiality to which has undertaken to keep such data confidential , which Menara Kuala Lumpur has engaged to fulfill its obligation to you, and
  • Any actual or proposed assignee, transferee, participant or sub-participant of Menara Kuala Lumpur’s right or business.

Your personal information will not be disclosed to any unauthorized third party.

Your personal information may be disclosed due to reasons of law, legal process, litigation and/or request from public and governmental authorities and any disclosure will be to such public and governmental authorities only. We may also disclose information about you if we determine that disclosure is necessary or appropriate for  purpose of national security, law enforcement, or other issues of public importance, disclosure is necessary or appropriate.

If you would like to request access or correction of your personal information or where you elect to limit Menara Kuala Lumpur’s right to process your personal information, you may contact Menara Kuala Lumpur. Any request of access to correct personal information may be subjected to a fee and also to applicable provisions in the PDPA. However, we reserve the right to decline to process request which jeopardize the security and privacy of the personal information of others as well as request which are impractical or not made in good faith.
We may review and update this Privacy Notice from time to time to reflect changes in the law, changes in our business practices, procedures and structure, and the community’s changing privacy expectations. The latest version of the privacy policy may be available at www.menarakl.com.my.

Queries or Complaints
If you have any queries or complaints about this privacy policy, you can contact us at www.menarakl.com.my via Feedback section.

 

Kenyataan Privasi

Kepada Pelanggan Menara Kuala Lumpur,

Terima kasih atas sokongan anda yang berterusan.  Seperti yang anda ketahui Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (APDP) telah diluluskan pada tahun 2010 dan telah berkuatkuasa pada 15 November 2013.  Dalam usaha untuk memastikan pematuhan kepada Akta tersebut, kami ingin menarik perhatian anda kepada Notis Privasi  Menara Kuala Lumpur seperti berikut:

Apakah Maklumat Peribadi Kami Kumpul?
Jika anda memilih untuk bertransaksi dengan Menara Kuala Lumpur iaitu untuk melanggan mana-mana produk dan / atau perkhidmatan atau penggunaan Portal Menara Kuala Lumpur, anda akan diminta untuk  memberikan maklumat peribadi anda seperti dan tidak terhad kepada nama anda, nombor kad pengenalan, alamat, nombor telefon, alamat e-mel, cara perhubungan pilihan anda. Sekiranya anda berniat untuk menggunakan Portal Menara Kuala Lumpur bagi tujuan membuat transaksi yang melibatkan pembayaran dalam talian, maklumat kad kredit anda juga akan dikumpul bagi tujuan pemprosesan bayaran anda.

Anda juga perlu memberikan persetujuan eksplisit anda untuk pemberian maklumat peribadi seperti yang dinyatakan di atas dalam bentuk dan cara seperti yang dinyatakan dalam proses pendaftaran, dan jika anda gagal berbuat sedemikian, anda tidak akan dapat untuk melanggan produk dan/atau perkhidmatan atau mendaftar untuk menggunakan Portal kami.

Bagaimanakah Kami menggunakan Maklumat Peribadi Anda?
Maklumat peribadi anda akan digunakan untuk diproses bagi tujuan-tujuan berikut:-

  • Menilai permohonan atau perkhidmatan berterusan untuk produk dan/atau perkhidmatan (yang mana berkenaan);
  • Menyesuaikan iklan-iklan dan kandungan di laman web Menara Kuala Lumpur;
  • Memberi respon kepada pertanyaan-pertanyaan anda;
  • Penyelidikan termasuk untuk tujuan sejarah dan statistik dan analisis;
  • Operasi-operasi am dan penyelenggaraan produk dan/atau perkhidmatan yang diberikan termasuk audit dan laman-laman web  yang berkaitan;
  • Pengesahan;
  • Memadankan apa-apa data yang dipegang oleh Menara Kuala Lumpur atau kumpulan syarikat TM yang berkaitan dengan anda dari semasa ke semasa;
  • Membekalkan anda dengan komunikasi dari masa ke semasa daripada Menara Kuala Lumpur yang berkaitan dengan produk dan/atau perkhidmatan yang diberikan;
  • Siasatan aduan, transaksi-transaksi yang mencurigakan dan penyelidikan untuk pembaikan perkhidmatan dan produk; dan
  • pematuhan mana-mana obligasi kawam selia, statutori atau undang-undang.

Dengan mengemukakan maklumat anda kepada Menara Kuala Lumpur, anda dengan ini mengizinkan dan memberi kuasa kepada Menara Kuala Lumpur untuk memproses dan mengesahkan apa-apa maklumat mengenai anda daripada pihak ketiga, terutamanya biro kredit atau agensi rujukan kewangan yang mungkin dikehendaki oleh Menara Kuala Lumpur yang berkaitan dengan permohonan anda untuk mana-mana produk dan / atau perkihidmatan Menara Kuala Lumpur. Keizinan dan pemberian kuasa di sini akan dilanjutkan kepada apa-apa maklumat yang diperolehi dari mana-mana akaun yang dikekalkan untuk anda pada masa ini, apa-apa pemohonan baru untuk apa jua bentuk perkhidmatan yang diberikan atau produk yang diberikan oleh Menara Kuala Lumpur, rekod sejarah kewangan atau kredit, data atau maklumat sama da dibekalkan oleh diri sendiri atau dari sumber-sumber lain yang berhubungan dengan anda yang telah dikumpul, diterima, diambil, disusun , didapati dan/atau diperolehi oleh Menara Kuala Lumpur dengan apa jua cara atau kaedah atau bentuk.

Pendedahan Maklumat Peribadi Anda,
Jika anda memilih untuk mendaftar dan bertransaksi dengan Menara Kuala, maklumat peribadi anda mungkin akan dikongsi di mana perlu dan hanya atas dasar perlu tahu sahaja dengan subsidiari atau agensi-agensi TM supaya anda boleh dilayani dengan cara paling efisyen dan efektif. Contohnya, mungkin dari segi menyelesaikan atau menangani aduan-aduan yang memerlukan perhatian dan penglibatan daripada subsidiari-subsidiari atau agensi-agensi TM. Menara Kuala Lumpur akan mededahkan maklumat peribadi anda kepada pihak-pihak berikut untuk tujuan yang dinyatakan di atas:-

  • Pembekal-pembekal perkhidamtan atau ejen-ejen Menara Kuala Lumpur yang terlibat dalam menyediakan produk dan/atau perkhidmatan:
  • Pihak ketiga (termasuk yang di luar Negara) yang menyediakan perkhidmatan pemprosesan data;
  • Mana-mana agensi rujukan kredit atau, sekiranya berlaku kemungkiran, mana-mana agensi pemungutan hutang;
  • Mana-mana orang yang berada di bawah kewajipan kerahsian yang telah mengaku janji untuk memastikan data tersebut disimpan secara rahsia, yang telah dilantik oleh Menara Kuala Lumpur untuk memenuhi tanggungjawab kepada anda; dan
  • Mana-mana pemegang serah hak sebenar atau yang dicadangkan, penerima pindahan, peserta atau sub peserta hak atau perniagaan Menara Kuala Lumpur.

 

Maklumat peribadi anda tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak ketiga yang tidak berautoriti.

Maklumat peribadi anda mungkin akan didedahkan atas sebab-sebab undang-undang, proses-proses undang-undang, litigasi dan/atau permintaan dari pihak berkuasa awam dan kerajaan dan pendedahan akan dibuat kepada pihak berkuasa awam dan kerajaan berkenaan sahaja. Kami juga mungkin akan mendedahkan maklumat mengenai anda sekiranya kami menentukan bahawa pendedahan adalah perlu atau sesuai bagi tujuan keselamatan Negara, penguatkuasaan undang-undang, atau isu-isu kepentingan awam.

Jika anda ingin meminta akses atau pembetulan maklumat peribadi anda, anda boleh menghubungi Pusat Panggilan Menara Kuala Lumpur. Mana-mana permintaan akses untuk pembetulan maklumat peribadi mungkin tertakluk kepada fi dan juga peruntukkan  yang terpakai dalam PDPA. Walau bagaimanapun, kami berhak untuk menolak permintaan untuk memproses yang menjejaskan keselamatan dan privasi maklumat peribbadi orang lain seta pemrintaan yang tidak praktikal atau tidak dibuat dengan suci hati.

Jika anda memilih untuk menghadkan hak Menara Kuala Lumpur untuk memproses maklumat peribadi anda. Anda boleh menghubungi Pusat Panggilan Menara Kuala Lumpur.

Kami boleh mengkaji semula dan mengemaskini dasar privasi ini dari semasa ke semasa untuk mencerminkan perubahan dalam undang-undang, perubahan dalam amalan perniagaan, prosedur dan struktur, dan perubahan jangkaan privasi masyarakat. Oleh kerana secara amnya ia adalah tidak praktikal untuk memaklumkan kepada anda tentang perubahan kepada dasar privasi ini, versi terbaru dasar privasi ini boleh didapati di www.menarakl.com.my

Pertanyaan atau aduan
Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan mengenai dasar privasi ini, anda boleh menghubungi kami di www.menarakl.com.my melalui bahagian Maklum Balas Kami.

Menara KL

Drop

Menara KL